Tappsko!

Inlägget taget från Joacim Bood's Hovslageri

Tjällossning = Tappskor

Vintern är slut! kanske. Nu har tjällossningen börjat och hagarna förvandlas helt plötsligt till flytande lerbad. I synnerhet som vi hade en så blöt och mild början på vintern. Redan då havererade ju många hagar och nu står den frusna lergeggan och väntar på att tina upp. Hästarna är ju också lite extra fräscha och pigga vid denna tiden så det är upplagt för spring i hagen. När hästen springer i hagen så är det inte alltid som den befinner sig i bra balans, utan hästen kan trampa sig själv både här och där. I synnerhet trampar den på sina andra hovar. Tappskor uppstår i första hand när bakhovarna trampar på framhovarnas skor som ju skall sticka ut en bit bakåt ( läs mer om varför skorna sticker ut på sidan "frågor om hovslageri"). Men hästen kan också trampa av en framsko med andra framhoven eller likadant på bakhovarna. Tappskorna uppstår nästan jämt när hästen är i dålig balans och det är den ju oftare när det är lerigt. Men samtidigt upplever nog hästen att den har bra fäste och vågar springa fort i leran till skillnad mot när det är fruset och halt i hagen. Då går hästen försiktigt för att inte halka omkull och tappskorna är mycket få på sådant underlag.

Vad kan man göra som hästägare för att minska risken för tappsko vid denna tiden? Den enklaste åtgärden, och som på vissa hästar är mkt effektiv, är att sätta boots på hästen i hagen. Då menar jag sådana boots som man sätter runt kotan och som sticker ner över hoven. Vissa modeller går att klippa i så att längden blir perfekt. det är viktigt. Om dom är för korta så gör dom ingen nytta och för långa kommer förmodligen att trampas av/sönder. I senaste nummret av ridsport (nr 4,2012) finns ett test av just sådana boots. Nackdelen med boots är att vissa hästar får skav runt kotan. I synnerhet om dom har bootsen på sig hela dagen i hagen. Andra åtgärder är att minska springandet i hagen. Hemma på gården skall vi prova att hänga upp småmaskiga hönät där hästarna ständigt har tillgång till hö utan att få i sig mängder. (enl konceptet "Slow feeding") En av fördelarna med detta kan vara att hästarna inte blir uttråkade och rastlösa strax innan dom väntar på mat, och börjar springa.

Stora grenar med bark på ( av en sort som hästar gillar) fungerar som sysselsättning m.m. Dränera bort leran är ju självklart en bra åtgärd. Tänk dock på att om du skall hälla på grus hemma på gården så använd inte stenkross på de ytor där hästarna tvingas gå. Stenkross är krossat berg som har vassa kanter och hörn. Detta material är som gjort för att skapa hovbölder. Riktigt smått krossat stenflis kan kanske vara ok, men ju större desto värre. Nu för tiden så är naturgrus nästan utrotningshotat men det går att köpa (tror att det kommer till en extra liten skatt på naturgrus) Naturgrus är rundare och mjukare än kross och betydligt vänligare mot hoven. Ett lass sådant vid grindhålet som packas ner i leran så  får man ett betydligt fastare underlag.

 



Kommentarer
Postat av: Kajsa

BLOGGTÄVLING OM VITA RIDBYXOR!

http://kajsaochtuva.blogg.se/2012/march/tavling-om-vita-ridbyxor.html

2012-03-14 @ 22:38:08
URL: http://kajsaochtuva.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0